Mandag den 2. marts 2015

Hvidt på toppen i den danske stat

Skrevet af: Louise Staugaard Mortensen

23. november 2010


Emneord:

Print

Ugebrevet Mandag Morgen har fremlagt en undersøgelse, der dokumenterer etniske minoriteters markante fravær i den offentlige sektor. Dermed skriver ugebrevet sig ind i debatten om, hvorvidt der fortsat skal være ‘hvidt på toppen’ i dansk kulturliv.


Statsadministrationen er den arbejdsplads i Danmark, der er dårligst til at ansætte kvalificerede personer med indvandrerbaggrund eller udenlandsk pas. Trods en erklæret målsætning om, at de statslige arbejdspladser – herunder de 21 statsfinansierede kulturinstitutioner – skal afspejle befolkningssammensætningen, har kun 2,9 procent af medarbejderne i Staten en ikke-vestlig baggrund.
Og kun 14 af de mere end 5.300 offentlige topledere har en ikke-vestlig baggrund, svarende til 0,0003 procent.

Det viser en større kortlægning af indvandrernes stilling på arbejdsmarkedet, som Mandag Morgen har foretaget.

Opdeling
Mønstret er klart: indvandrere dominerer de usynlige, lavtkvalificerede jobs som rengøring, mens de er kraftigt underrepræsenteret blandt velfærdssamfundets frontpersonale og i lederstillinger.

“Den nuværende rekrutteringskultur risikerer at opdele den offentlige sektor i et almindeligt arbejdsmarked for ‘hvide danskere’ og et særligt indvandrerarbejdsmarked for ‘brune danskere’,” siger lektor og arbejdsmarkedsforsker på RUC, Shahamak Rezaei, til Mandag Morgen.

Svensk eksempel

I Sverige er der en kommune, som gør op med denne tendens. I Botkyrka kommune i nærheden af Stockholm har byrådet indført et kvotekrav: Andelen af kommunale chefer med udenlandsk baggrund skal op på 28 procent inden 2013.

Beslutningen i Botkyrka blev truffet på grundlag af en ny rapport fra det svenske Institut for Arbejdsmarkedspolitiske Evalueringer, som beretter, at personer med indvandrerbaggrund er stærkt underrepræsenteret i lederstillinger. Rapporten viser, at lederne i høj grad ansætter folk med en lignende baggrund som den, de selv har.

 

 

Ugebrevet Mandag Morgen – den 21. november 2010:
Den ensfarvede statsmagt

 

Center for Kunst & Interkultur – den 29. juli 2010:
Svensk kommune indfører rekrutteringskvote

 

Berlingske Business – den 22. marts 2011:
Direktør forsvarer kvoter
Debatindlæg af Kresten Schultz-Jørgensen, adm. direktør, Lead Agency: “Erhvervslivet mangler både kvinder, bøsser og indvandrere”.